tag:blogger.com,1999:blog-6903135.post2399905622250061030..comments2024-03-08T18:22:38.979+08:00Comments on Nisah Haron Online: Mencari Kuih TradisiNisah Haji Haronhttp://www.blogger.com/profile/02264141608905572443noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-6903135.post-40970224945494173302007-10-18T11:30:00.000+08:002007-10-18T11:30:00.000+08:00salam syawal nisah...kak lily pun suka sangat kuih...salam syawal nisah...<BR/>kak lily pun suka sangat kuih koya tu.. kuih koya@putu kacang ni menu wajib kak lily. sagun tu pun kegemaran arwah mak... kalau kak lily nak buat, kena selongkar resipi lama arwah.. sebab tak mahir sangat.. dodol pun dulu mak buat.. dlm kuali besar.. muat-muat atas dapur dlm rumah.. kami yg perempuan aje mengacaunya.<BR/>kuih sepit belanda/kapit tu mak mentua akak buat jual.. pagi raya penuh cop bunga kuih kapit kat lengan dia... sebab kekadang buat kuih sambil terlelap...<BR/>emak nisah org melaka ye? sebelah mana melakanya?Lily Haslina Nasirhttps://www.blogger.com/profile/18059085287066951003noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6903135.post-92036354267273306902007-10-17T20:10:00.000+08:002007-10-17T20:10:00.000+08:00Salam,'Eid Mubarak :)Saya, dari kecil, ehem, akan ...Salam,<BR/><BR/>'Eid Mubarak :)<BR/><BR/>Saya, dari kecil, ehem, akan merasa satu dari setiap kuih/biskut terhidang bagi rumah-rumah yang pertama... yang berat-berat, selalunya saya mengelak pada hari pertama Syawwal...<BR/>Entah kenapa... macam "curious" sangat-sangat nak tahu apa rasa kuih-kuih tu, hehe...<BR/>Walaupun, kuihnya sama, tapi tangan orang yang buat kan lain, mesti ada rasa kelainannya tu...<BR/>Kalaulah boleh diterjemahkan "curiosity" ni pada sesuatu yang saintifik, boleh jadi saintis, kot?<BR/>lol.<BR/><BR/>Wassalam.:-)https://www.blogger.com/profile/08392809104000093015noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6903135.post-31668965631339451452007-10-16T11:20:00.000+08:002007-10-16T11:20:00.000+08:00Salam aidilfitri Kak Nis,Putu kacang ni di kuale k...Salam aidilfitri Kak Nis,<BR/><BR/>Putu kacang ni di kuale kangso (kampung ayahanda teman) pun ada. Ada juga putu beras.Kuih 'tradisi' mesti ada ialah kuih bangkit bunga-macam samperit ni. Bahannya tepung jagung dan susu pekat.Ada ceri kat tengah-tengah.<BR/><BR/>Kenapa dipanggil tradisi?Mak mentua dok buat kuih ni dari anaknya umur 5 tahun sampai ke la ni anaknya tu dah ada anak yang umur 5 tahun!<BR/><BR/>Tapi menu wajib kegemaran hamba ialah laksa Kedah masakan 'doktor'.Hehehe.Raya pertama tahun ni makan laksa kedah. Raya kedua makan laksa lemak menu mak mentua (improvised dari laksa singapura). Raya ketiga tahu tak kami pi makan di mana?Laksa shack!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6903135.post-26215740435818352292007-10-14T21:02:00.000+08:002007-10-14T21:02:00.000+08:00Assalamu'alaikum dan Selamat Hari Raya Puan,Saya s...Assalamu'alaikum dan Selamat Hari Raya Puan,<BR/><BR/>Saya suka 'kuih sepit' ('love letters'), rendang minang, ketupat dan kuah kacang.<BR/><BR/>Dari Kelate pula saya suka lompat tike, gelembing buaya dan nasi dage. :)Imran Yusufhttps://www.blogger.com/profile/06620563598907142072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6903135.post-33738889693955167112007-10-14T20:34:00.000+08:002007-10-14T20:34:00.000+08:00Raya pertama tahun ni, mak long isteri hidangkan n...Raya pertama tahun ni, mak long isteri hidangkan nasi lemak, dan tentunya sambal kegemaran saya: sambal petai, sambal udang. Perut tak meragam kerana kurang makan kuih (segera) dan ketupat. Lagipun, rasanya bulan puasa menjadikan bentuk badan ini sedikit berubah, dan mahu kekalkan perubahan baik ini. :)Khairusy Syakirin Has-Yunhttps://www.blogger.com/profile/06474701083986103142noreply@blogger.com