tag:blogger.com,1999:blog-6903135.post6496070154031538500..comments2024-03-08T18:22:38.979+08:00Comments on Nisah Haron Online: Bergurindam di Kota KinabaluNisah Haji Haronhttp://www.blogger.com/profile/02264141608905572443noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-6903135.post-49071026153120381662015-09-21T12:27:07.787+08:002015-09-21T12:27:07.787+08:00Puan Nisah,
Sehingga kini apabila menikmati kopi ...Puan Nisah,<br /><br />Sehingga kini apabila menikmati kopi panas, pasti teringatkan entri ini yang mencetus minat saya untuk mencuba kopi Tenom. Bermula dari serbuk kopi Tenom, seterusnya minat saya bercambah pula ke biji kopi dari tempat lain juga (Sumatra dan Colombia) :-pBunnybabyhttps://www.blogger.com/profile/18172988080632380916noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6903135.post-3507251912979262862008-05-01T07:31:00.000+08:002008-05-01T07:31:00.000+08:00Rem, Akan saya aplikasikan petua itu, jika saya sa...Rem, <BR/>Akan saya aplikasikan petua itu, jika saya sampai lagi ke KK kelak. Oleh sebab masa amat suntuk dan berkejaran untuk ke KKIA semula, saya capai sahaja apa-apa kopi Tenom yang ada. Setakat ini, apabila saya minum, rasanya masih sama dengan kopi Tenom yang saya beli sewaktu di Tenom dulu. <BR/><BR/>U-Hah, <BR/>Tenom amat tenang. Bacalah entri-entri saya yang terdahulu tentang Tenom. Saya juga 'kerinduan' untuk ke sana lagi! :-)Nisah Haji Haronhttps://www.blogger.com/profile/02264141608905572443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6903135.post-64948319470828613382008-04-30T12:12:00.000+08:002008-04-30T12:12:00.000+08:00Was Nisah, best lah dapat ke Tenom. Saya memang te...Was Nisah, best lah dapat ke Tenom. Saya memang teringin sangat nak jalan-jalan ke sana...U-HAHhttps://www.blogger.com/profile/11803025903591771963noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6903135.post-1984539275961217622008-04-30T00:45:00.000+08:002008-04-30T00:45:00.000+08:00Nisah,Kompleks Asia City itu memang baru. Saya sen...Nisah,<BR/>Kompleks Asia City itu memang baru. Saya sendiri pun belum pernah lagi jejak ke situ. Bila tengok gambar blog ini, teruja pula mau datang tengok.<BR/><BR/>Kalau saya ada di sana, saya boleh tolong terjemah pertandingan bercerita KadazanDusun itu pada Nisah. :) Itu pun kalau saya faham dengan penuturan bebudak tu. Sekarang ini, majoriti (lebih 95% -- ikut kajian terbaru!) generasi muda Kadazandusun (pasca 1990) tidak boleh bertutur bahasa ini secara natural. <BR/><BR/>Kalau yang boleh pun, kebanyakannya menerusi teknik hafalan atau belajar secara formal di sekolah. Dalam kes begini.. faham-faham sajalah. Fonetik sebutan mesti kelakar. Saya pernah menghadiri penilaian oral bahasa Kadazandusun di sebuah sekolah. Sumpah, saya tidak faham apa pelajar itu sebut. Langsung tiada bunyi Kadazandusun! :)<BR/><BR/>Mudah-mudahan... nasib Bahasa Melayu tidak jadi seperti KadazanDusun. Bahasa ini dijangka akan pupus dari penuturan basahan menjelang 2050. Kemudian dua dekad selepas itu, bahasa ini akan pupus sepenuhnya. Sebagai etnik Kadazandusun -- saya fikir jangkaan ini amat menakutkan!<BR/><BR/>Petua untuk membeli kopi Tenom:<BR/><BR/>- Cium bau kopi. Jika ada bau 'hangit' -- abaikan. Itu adalah kopi yang dipanggang dengan cepat (mau jimat masa!). Akibatnya, aroma kopi yang tulen kurang dipelihara. Kopi yang bagus mutunya harus dipanggang berjam-jam dengan bahang yang sangat perlahan!<BR/><BR/>- Cium sekali lagi kopi. Jika ada bau 'manis' atau haruman 'asing' -- abaikan. Itu adalah serbuk kopi yang sudah dicampur dengan bahan-bahan lain. Biasanya dengan serbuk planta (to mask up the burnt smell!).<BR/><BR/>Paling bagus, beli biji kopi mentah. Panggang dan kisar sendiri. Baru ada kelas. Tapi kerjanya remeh -- mau memanggang kopi bukan macam panggang kacang. Kena buat perlahan-lahan. Macam masak dodol. Tapi nikmat kopi hasil karya sendiri lebih indah dan mengasyikkan! :)Anonymousnoreply@blogger.com