Ahad, September 14, 2008

What About My Religious Rights?

Ini laporan yang dipetik dari laman The Star Online :

Let Teresa have her religious rights, says Christian leaders
PETALING JAYA: Christian leaders are appealing to the authorities to allow Selangor senior executive councillor Teresa Kok to practise her religious rights as a Catholic while in detention.

Bishop Dr Paul Tan Chee Ing said Kok should be allowed to pray with other Christians and attend Sunday mass as it was obligatory for all Catholics.

“She should also be allowed to see a priest to minister to her spiritual needs,” he said.

The Christian Federation of Malaysia chairman also hoped that Kok and the other Internal Security Act (ISA) detainee – Malaysia Today news portal editor Raja Petra Kamaruddin – be tried as soon as possible.

Council of Churches Malaysia general-secretary Reverend Dr Herman Shastri said messages had been sent to numerous churches to pray for those detained under ISA.


Lalu, apakah hak saya sebagai orang Islam juga mahu dinafikan perempuan ini apabila dia cuba menghalang orang Islam daripada melaungkan azan? Bagaimana dengan hak saya mahu membaca tulisan jawi ataupun melihat tulisan warisan bangsa dan agama saya terpampang di jalan-jalan raya turut mahu dinafikan?


Selepas ini, apa pula? Adakah hak saya untuk membaca Al-Quran juga akan dinafikan?

5 ulasan:

Faizah Roslaini berkata...

Salam. Puan Nisah,

Saya kira Theresa tidak tahu pasal sejarah jawi. Dan tentang azan tu, saya ada dgr yg ada pekeliling di negeri selangor yg meminta supaya azan dikuatkan. Wallahualam. Mungkin boleh tanya org2 yg duduk dalam jemaah dan yang rapat dgn Dato Hasan Ali.

Teresa ignorant dalam byk hal. Jadi atas sebab itu sebenarnya dia tidak layak diangkat sebagai politician.

Tapi saya tidak setuju sekiranya haknya utk 'bersembahyang' itu dinafikan. Walaupun dia mungkin meminta supaya azan dihapuskan dan sebagainya.

Wassalam.

Omecool20 berkata...

Tentang kes azan tu, adakah Puan mengikut berita terkini ? Saya harap Puan tidak menerima bulat2 penjelasan media massa rasmi sahaja. Check back your facts Puan. Tentang kes jawi, benar benda itu berlaku tetapi sebelum PRU yang lepas. Mengapa tiba2 kebelakangan ini digembar-gemburkan kes ini dan mengapa tindakan sama oleh rakan BN tidak disebut2 ?

Jika puan mahu menyalahkan mana2 pihak tentang penggunaan tulisan Jawi, pihak manakah yang bertanggungjawab selama ini ? Saya rasa bukan Teresa dan geng2nya.

Fareast Al Muhandisu berkata...

Salam,

Bila non-muslim dalam sebuah negara yang majoritinya muslim boleh memperkotak-katikkan Islam, apatah lagi di negara yang majoritinya nonmuslim.... Subhanallah

Tanpa Nama berkata...

Malangnya, nampaknya Puan (dan beberapa orang lain yang turut berkomen) telah tergesa-gesa memberikan opinion a)tanpa cukup research, dan b)tanpa memikirkan perkara ini dengan cukup dalam.

Begitu senang untuk rakyat negara kita dipecah-belah sebagai 'muslim' dan 'non'!

Sebagai seorang Islam, Jawi and Azan memang sebahagian dari hidup saya. Tetapi bukan sekadar itu sahaja, seorang Muslim adalah seorang yang mencuba untuk menjadi manusia yang sempurna. Ini bermaksud menghormati orang-orang yang lain juga.

Tidak betul untuk kita menganggap perkara mengenai road-sign itu sebagai suatu perkara mengenai Jawi sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, Jawi bahasa orang Islam. Tetapi, Bahasa Malaysia bahasa rasmi semua orang Malaysia. Jikalau kita mahu bahasa Jawi di atas sign-board, bagaimana pula dengan Bahasa Mandarin dan Tamil...

Dan mengenai Azan, dari mana info Theresa mahu Azan 'dihalang'? Sangat penting kita check reliable sources sebelum membuat accusation. Walaupun Azan penting untuk kita, bagaimana rasa orang bukan Islam jika lima kali sehari bunyinya terlalu kuat?

Sebagai manusia yang prihatin, kita perlulah empatetik dengan orang lain. Hanya dengan memahami orang lain dan diri sendiri boleh kita menjadi manusia sempurna, Muslim sejati.

Nisah Haji Haron berkata...

Faizah,
Kalau dia 'ignorant', pergi belajar lagi, sebelum nak jadi wakil rakyat.

omecool20,
Saya tak gemar nak salah menyalahkan tak tentu fasal. Memang dia bukanlah orang pertama yang hendak 'membunuh' jawi. Khir Johari, terlebih dahulu telah melakukannya. Tapi, itu tak bermakna perempuan itu boleh sewenangnya dibenarkan buat begitu pula.

Fareast Al Muhandisu,
Kenyataan sdr itu retorik sifatnya, berilah penyelesaian bukannya menambah masalah.

Anonymous (lain kali guna nama yang sesuai),
Better get YOUR facts right too! Jawi bukanlah bahasa tetapi sejenis tulisan. Masih mahu menjadi orang Melayu (kalaulah sdr ini orang Melayu) yang sangat bertolak ansur - setiap kali hanya beransur-ansur keluar apabila ditolak. Di mana jati diri kita sebagai orang Melayu Islam. Toleransi ada hadnya.

Kalau tak ada angin, masakan pokok bergoyang!

Saya tak fikir saya salah kalau saya berbangga menjadi seorang Muslimah Muslim!

Related Posts with Thumbnails