Sabtu, Oktober 29, 2011

Kembara Sastera 27 : Cambridge Bahagian 1

Penerbangan RyanAir FR 206 dijadualkan berlepas pada pukul 8.10 pagi. Walaupun sudah daftar masuk secara online, saya masih lagi perlu berada sekurang-kurangnya 1 jam setengah di Lapangan Terbang Antarabangsa Dublin sebelum waktu berlepas. Campur tolak, kira-kira pukul 6 lebih sudah harus berada di sana. Oleh itu, menurut Ainun, saya harus ambil bas di O'Connell Street pukul 5.00 pagi.

Pada sebelah malamnya, saya sudah siap susun barang dalam beg galas. Ini dibuat dengan penuh kesedaran bahawa saya mesti tinggalkan rumah pada sekitar 4.00 pagi. Malam sebelumnya juga sudah tidur awal kerana keletihan seharian berjalan di sekitar Dublin. Memang betul-betul pengsan. Jam loceng segera dikunci.

Subuh awal. Sekitar pukul 3.00 pagi. Oleh itu, keluar rumah sekitar pukul 4.00 pagi, hari sudah terang seperti pukul 7.00 pagi di Malaysia. Ainun masih setia menemankan saya berjalan kaki dari apartmennya ke tempat menunggu bas. Ini ialah syarikat bas yang sama ketika naik dari Dublin Airport ke Kota Dublin. Tiketnya pun tak perlu beli kerana tempoh hari sudah beli tiket ulang-alik. Masih boleh digunakan.

Bas tiba mengikut jadual. Saya berpaling pada Ainun. Merangkulnya erat. Persahabatan singkat ini dihangatkan oleh singgahan yang singkat. Saya sungguh-sungguh bahagia dengan layanannya. Sendu mula terasa. Sebak mengisi dada. Saya pantas menaiki bas setelah meletakkan bagasi di bahagian perutnya. Sempat memberikan lambaian terakhir sebelum bas bergerak pergi.

Saya menghidupkan laptop untuk buat catatan. Wi-fi dikesan oleh peranti. Wah, ada wi-fi rupanya dalam bas ini. Lekas-lekas saya kemaskini status di Facebook, untuk makluman mereka yang penting di Malaysia.

screen capture Facebook - sewaktu dalam bas


Selesai urusan bagasi dan imigresen, saya mencari sarapan. Seketika membeli secawan cappucino di Soho Coffee yang ada di kawasan balai berlepas ini. Minuman yang terasa menyegarkan buat pengganti secawan Nescafe tarik, kalau di Malaysia. Selepas membuat catatan, saya tinggalkan kafe itu dan sambil menunggu pengumuman untuk masuk ke pesawat, merayau-rayau dalam kedai buku, mencuci mata!

RyanAir lebih kurang seperti AirAsia - syarikat tambang murah dengan bayaran-bayaran tersembunyi, jika kita mahu itu dan ini. Tempat duduk bebas dipilih sewaktu daftar masuk online dan harus bayar lebih pada tempat-tempat duduk tertentu. Alhamdulillah, dalam penerbangan pergi dan pulang dari Dublin ini saya dapat duduk di tepi tingkap. Kalau waktu sampai dulu, hanya dapat melihat lampu-lampu kerana sampai pada waktu malam, kali ini saya amat berharap dapat menikmati pemandangan Dublin - Selat Inggeris - Stansted dari udara.

Bumi Ireland dari udara
Ketika berada di udara, sewaktu ruang udara Ireland ditinggalkan, sayup kelihatan feri-feri yang beroperasi antara Ireland dan UK, seperti siput-siput laut yang berjalan di atas pasir pantai yang basah. Ada garis berekor yang ditinggalkan. Tiada kamera yang mampu merakamkan keindahan dari udara itu. Air mata terasa mahu menitik lagi melihat bumi Shamrock yang serba hijau ini. Patutlah hijau menjadi warna rasmi Ireland. Saya terlalu bersyukur kerana sudah lama benar ingin ke dunia di sebelah sini. Hasrat itu terkabul, akhirnya. Alhamdulillah!

Lapangan Terbang Stansted kira-kira 30 batu (48km) timur laut  London
RyanAir mendarat seperti mahu terhempas di Stansted. Siap dengan bunyi fanfare! Turut disertakan pengumuman bahawa penerbangan syarikat ini sentiasa sampai awal daripada masa yang dijadualkan. (Sebenarnya, jadualnya telah dianjakkan ke hadapan sekitar setengah jam. Misalnya, kalau dijadualkan sampai pada pukul 10.00 pagi, sebenarnya pesawat itu memang akan mendarat pada pukul 9.30 pagi.)

Lapangan Terbang Stansted lebih besar daripada Prestwick, di Glasgow. Lebih besar juga daripada LCCT di Sepang. Mungkin tidaklah sebesar Heathrow (saya tidak pernah melalui Heathrow, komentar ini sekadar apa yang pernah dibaca). Di Stansted, terpandang beberapa orang Malaysia. Bukankah AirAsia turun di sini.

Perkara pertama yang saya lakukan ialah cari tempat simpan bagasi. Saya tidak mahu tarik bagasi ke hulu ke hilir di Cambridge nanti. Lagipun, saya hanya pergi balik hari. Tidak langsung bermalam di Cambridge. Saya akan pulang semula ke Stansted setelah selesai di Cambridge untuk terus ke London pula untuk destinasi kembara yang berikutnya.

Ketika meninggalkan bagasi pada petugas, dia bertanya saya mahu ke mana. Apabila saya menjawab, "Cambridge," dia berkata, "Oh, tempat itu cantik!" Hati saya pun tambah berbunga-bunga. Selama ini hanya melihat Cambridge dalam gambar-gambar di internet sahaja.

Peta laluan perjalanan dari Stansted ke Cambridge
Mengapa saya pilih Cambridge? Satu daripada faktornya ialah jarak. Dari Stansted ke Cambridge hanya 25 batu dan ada perkhidmatan kereta api terus ke Cambridge yang mengambil masa tidak sampai 30 minit. Sewaktu di Malaysia, memang saya berkira-kira sama ada mahu ke Cambridge atau Oxford sebagai satu destinasi pilihan. Memandang untuk ke Oxford dari Stansted agak memakan masa sedangkan untuk ke Cambridge, tidak perlu pula tukar kereta api, saya pilih yang lebih praktikal.

Oxford, akan saya kunjungi lain kali jika ada rezeki ke daerah ini lagi.

Saya terus mencari kaunter tiket kereta api. Ada beberapa kaunter. Mula-mulanya terjumpa kaunter yang menjual tiket Stansted Express ke London. Saya sudah ada tiketnya. Dibeli sewaktu di atas RyanAir. Saya cari lagi kaunter yang lain. Rupa-rupanya di bahagian aras bawah lapangan terbang. Terus beli tiket ulang-alik (return ticket). Di UK, apa-apa tiket perjalanan kalau beli ulang-alik lebih murah daripada beli tiket sehala. (kalau di Malaysia, tidak ada bezanya!)

Sewaktu menunggu kereta api, dapat panggilan telefon daripada Kak Ira di Coventry. Dia gembira memaklumkan yang bungkusan buku dari Edinburgh yang dipos pada hari Rabu yang lalu sudah sampai ke rumahnya. (Boleh baca tentang cerita pos buku dari Edinburgh ke Coventry di sini.) Saya lega. Buku-buku itu pasti selamat berada di rumah Kak Ira. Saya tambah senang hati untuk berangkat ke Cambridge.

Ramai penumpang muda-muda di dalam kereta api ini. Saya percaya mereka ini pelajar University of Cambridge. Apatah lagi, Stansted Airport adalah lapangan terbang paling hampir untuk ke Cambridge. Lapangan terbang lain sama ada Heathrow, Luton, Gatwick (semuanya di London) apatah lagi Birmingham juga dikira agak jauh untuk ke Cambridge.

Tanpa bagasi, dan hanya sebuah beg galas, saya sudah bersedia untuk menikmati pemandangan perjalanan dari Stansted ke Cambridge. Saya tidak mencari apa-apa yang khusus di Cambridge. Ini sekadar perjalanan mengisi masa sebelum ke London. Kalau saya tidak ambil peluang ini, entah bila lagi saya dapat ke sini lagi.

Perkara pertama yang menandakan saya sudah sampai di Cambridge ialah papan tanda "Cambridge University Press" yang kelihatan pada sebelah kiri landasan. Buku-buku yang berkualiti biasanya datang daripada penerbit universiti. Cambridge University Press adalah jenama yang mencerminkan kualiti itu.

Bahagian luar Cambridge University Press -
mukadimah kepada daerah Cambridge dan tanda
stesen Cambridge semakin hampir
Tempat ini telah melahirkan begitu ramai bijak-pandai. Sesekali terfikir, apakah terlalu lewat jika saya berangan-angan untuk menjadi warga universiti ini? Dari segi logiknya, memang tidak mungkin. Namun, rezeki dan kuasa Allah itu, siapa yang mampu menafikannya. Cita-cita untuk menuntut ilmu setinggi mungkin, tidak pernah terpadam.

Pun, singgahan kali ini, saya cuma hadir sebagai pelancong yang mahu menikmati suasana kampus University of Cambridge yang menjadi nadi utama kepada bandar kecil Cambridge ini.


Isnin, Oktober 24, 2011

Kembara Sastera 26 : Dublin Bhg. Akhir

Pintu masuk utama National Leprechaun Museum

Sekitar pukul 4.00 petang kami tinggalkan kawasan Dublin Castle dan membawa langkah yang sudah semakin penat untuk mencari jalan pulang. Walaupun cuaca dingin dengan gerimis sebentar turun dan sebentar berhenti, siangnya tetap panjang lantaran ini musim panas.

Ada masa lebih kurang satu jam lagi sebelum mana-mana muzium tutup. Ini satu lagi pilihan untuk mengoptimumkan masa. Setelah mencari tempat solat di pusat beli-belah Mark & Spencer, rupa-rupanya di sebelahnya ialah sebuah muzium terbaharu di Dublin yang dinamakan National Leprechaun Museum.

Leprechaun   ialah sejenis makhluk mitos yang terkenal dalam cerita-cerita rakyat Irish. Makhluk ini seringkali dikatakan hijau dan merupakan tukang kasut kepada sang pari-pari (elves) dan upahnya ialah keping-kepingan emas. Oleh sebab rajin, dia sering mendapat upah yang banyak. Emas-emasnya ini disembunyikan di tempat-tempat yang tidak dapat dicapai oleh manusia - antara lokasi yang terkenal ialah di hujung pelangi. Lalu wujudlah istilah pot of gold at the end of the rainbow. Dalam cerita kanak-kanak Inggeris sering ada ungkapan ini.

Singgahan ke Leprechaun Museum ini merupakan satu pilihan kerana saya tidaklah terlalu berharap yang saya akan sempat untuk ke sini. Bimbang kesuntukan masa. Jadi, saya memilih untuk bersikap praktikal sahaja. Sudah pesan pada Ainun, kalau tak dapat pun tak mengapa.

Ada rezeki nampaknya. Lagipun muzium ini ditutup pada pukul 6.30 petang. Lalu dengan kos 10 Euro, saya, Ainun dan sekumpulan pengunjung kumpulan terakhir dari beberapa negara luar, masuk pada pukul 5.30 petang. Kata petugas di kaunter, ada sesi bercerita yang akan diselang-seli dengan lawatan ke tempat-tempat yang dianggap penting kepada leprechaun. Wah, ini cukup mengujakan! Apatakah lagi saya yang cukup gemar berfantasi. Tempat ini telah menjadikan dunia fantasi leprechaun ini dihidupkan semula!

Ada banyak bahagian yang disusun seperti sebuah labyrinth untuk
merasa pengalaman menjadi makhluk sekecil leprechaun

Kumpulan pengunjung terakhir ini dihimpunkan pada bahagian pintu masuk utama dan diberikan aluan selamat datang. Lelaki muda itu ialah petugas yang sama di kaunter tadi. Dia memulakan sesi pertama dengan bertanya kepada kami : apa yang kami tahu tentang Leprechaun?

Ada pelbagai jawapan :

 • hijau
 • kecil
 • bertopi 
 • menyimpan wang emas
Saya memanggil lelaki muda yang bertugas di kaunter itu "sang penglipur lara", kerana sepanjang perjalanan kami di dalam muzium ini, dia menjadi pencerita. Tidak muncul di semua bahagian, tetapi pada bahagian-bahagian yang memerlukan pencerita, dia hadir. 

Kerusi gergasi. Kami terasa comel!
kredit foto : Ainun
Kembara ke dunia mistikal leprechaun ini dimulakan dengan memasuki sebuah terowong. Dengan teknik ilusi (dan sains), apabila sampai di hujung terowong itu, kami seolah-olah menjadi semakin kecil. (Sebenarnya, semua objek di dalamnya dibesarkan berkali-kali ganda). Kami masuk ke bahagian dapur dengan kerusi gergasi, almari besar dan cawan sebesar besen. Objek yang ada di sekitar dapur itu ialah saiz manusia dan kami berubah menjadi saiz leprechaun yang kerdil!

Melintas pelangi. Kredit foto : Ainun
Keluar dari pintu dapur, kami masuk ke 'hutan'. Di dalam hutan ini, kami bertemu dengan sang penglipur lara yang bercerita lagi. Cerita-cerita rakyat Irish memang cair di mulutnya. Saya kagum dengan kemahiran bercerita dengan memainkan nada suara, ekspresi wajah dan dia kelihatan bersahaja dan bukannya mengada-ngada. Ya, dia jelas profesional dan amat mencintai tugasnya. Selain itu, ada juga hologram interaktif yang menceritakan kisah asal-usul negara Ireland. 

Dengan jalur-jalur benang 7 warna, kami seperti dapat melalui kawasan pelangi dan pada hujungnya ada pot of gold yang dijanjikan. Ya, ada replika satu kendi berisi kepingan emas yang menjadi idaman manusia tamak. Menurut cerita, jika sesiapa dapat menangkap makhluk leprechaun, ini jangan lepaskan ia, sehingga dia berjanji untuk memberi kita kepingan-kepingan emas itu. Jangan juga memandang ke arah lain. Sesiapa yang lepa, dia akan hilang begitu sahaja! Itulah kelebihan makhluk ini mengikut mitosnya. 

Pengalaman menjadi leprechaun dan masuk ke dunianya tidak tamat di situ sahaja.Sesi penceritaan yang terakhir disudahkan oleh sang penglipur lara sebelum kami keluar ke bahagian akhir muzium ini. Penceritaan yang bersemangat lagi mengujakan membuat kami semua spontan bertepuk tangan setelah kisah ditamatkan. Apabila kami 'kembali' ke dunia nyata, di luarnya disambut oleh ruang menjual cenderamata dan buku-buku berkenaan cerita rakyat (folk tales) Ireland. Strategi pemasaran yang cukup baik!

Sang penglipur lara di penghujung kembara Leprechaun!
kredit foto : Ainun
Hujan bertambah lebat apabila kami keluar dari muzium itu. Ini bukan lagi gerimis. Mahu cari tempat teduh dengan segera. 

Saya yang sudah tidak ada agenda khusus untuk ke mana-mana lagi di Dublin, kali ini akur sahaja Ainun. Pun, keistimewaan kembara dengan pencinta buku ialah singgahan berikutnya sudah tentunya bukan kedai kain atau kedai kasut. Pada kami, kedai-kedai begitu ialah kedai-kedai keperluan. Masuk ke kedai kain atau kasut itu hanya dengan satu tujuan dan tempohnya, jarang sekali melebihi 10 minit! Okey, saya bergurau saja. Paling tinggi mungkin setengah jam?

Mengatur langkah antara kedai-kedai sambil mengelak gerimis, Ainun membawa saya masuk ke sebuah pusat beli belah. Mungkin ada antara anda yang sudah terfikir, "Ha, kan betul? Perempuan-perempuan ini akhirnya pergi shopping!".

Peta pusat beli belah ILAC
Maaflah, sangkaan anda tersasar lagi kali ini. Perempuan-perempuan ini masuk ke sebuah pusat beli belah yang kemudiannya baru saya tahu namanya ILAC Shopping Centre kerana ini juga satu lokasi penting untuk orang buku. Di dalamnya, percaya atau tidak, ada sebuah perpustakaan awam yang dinamakan The Central Library. Bayangkan, kalau anda suami, isteri ada pula kaki shopping sedangkan anda sendiri ulat buku: bukankah ini suatu lokasi yang amat menggiurkan!

Terbayang dialog ini : "Tak mengapa, sayang. Sila shopping lama-lama. Abang nak habiskan buku-buku ni dulu." Tentulah sang suami tidaklah buat muka monyok kebosanan menunggu si isteri berjam-jam lamanya.

Ah, perpustakaan di dalam pusat beli belah! Saya terbayang, kalaulah di Jusco ada fasiliti seperti ini.

kredit foto : Ainun
Kami masuk dari pintu sisi Henry Street. Selang beberapa langkah, mata saya tertancap pada papan tanda yang menyebut Dublin City Public Library. Sesiapa sahaja boleh masuk dan menggunakan perkhidmatannya. Cuma sebagai pengguna luar, kebenaran hanya untuk merujuk. Itu sudah cukup membahagiakan apabila dikelilingi buku.

Menurut laman webnya, perpustakaan awam ini menyediakan kemudahan seperti berikut :

kredit foto : Ainun
 • Online Public Access Catalogue
 • Free Broadband and Wireless Internet Service
 • Microsoft Office 2000 Suite available
 • Online Databases
 • Study Spaces
 • Photocopying Facilities
 • World Health Organisation Collection
 • World Literature Collection
 • Art Reference Book Collection
 • Adult Basic Education Collection
 • Community Information
 • Application Forms for Motor Tax, Passport etc.
 • Adult Reading Group
 • Conversation Exchanges
 • Sci-Fi Book Club
 • Exhibitions / Lectures / Workshops / Demonstrations / Music Recitals
 • Talking Books for Adults and Children on CD and Tape
 • DVDs and CD Roms for loan
 • Block Loans to Groups by arrangement
 • Children's Activities / Class Visits
 • Public toilet facilities are available near the library.
(senarai yang digelapkan itu menarik perhatian saya)


Perpustakaan di sini benar-benar digunakan sebagai sebuah perpustakaan. Mereka yang berehat pada waktu tengah hari juga boleh akses ke tempat ini. Malah, ramai juga yang menggunakannya pada waktu begitu, menurut Ainun. Orang-orang tua juga masih ramai menggunakan perpustakaan kerana budaya membaca untuk masyarakat daerah ini benar-benar hidup. Membaca itu seperti bernafas!

Saya boleh bayangkan saya menjadi pengguna tetapnya jika saya turut bertugas di kawasan sekitarnya. Ruang membaca yang kondusif (seperti dalam mana-mana perpustakaan yang pernah saya singgah) dan sungguh terasa perpustakaan ini ada 'jiwa'nya yang tersendiri. Lokasinya di tingkat satu pula tidaklah menjadikan tempat ini terlalu terpencil.

Tiada yuran keahlian dikenakan.

Memetik satu daripada soalan lazim di laman webnya :

I don’t live in Dublin, but I work there – can I still join the library?

Yes. Adult applicants for membership who are not resident in Dublin City or County or who are not commercial ratepayers to Dublin City Council, South Dublin, Fingal or Dun Laoghaire / Rathdown County Councils, will require their application to be guaranteed by a person who is entitled to join on their own guarantee.

Waktu sudah menjangkau 6:30 petang sewaktu kami tinggalkan The Central Library. Hari masih cerah. Sasaran selepas ini pastinya untuk pulang. Kaki sudah merayu-rayu kepenatan tetapi minda dan mata masih mahu melihat dan mencerap semua yang ada.

Kembali berjalan sehingga ke O'Connell Street. Bercadang mahu mengambil gambar dengan patung James Joyce yang masih setia menunggu di kawasan berhampiran The Spire, tetapi keadaan masih tidak mengizinkan. Tidak mengapalah, saya bukanlah terlalu teruja untuk bergambar dengan patungnya. Kami berlalu sahaja dan terus menuju ke arah Parnell Street.

Saya sudah tidak membayangkan apa-apa kecuali ruang untuk duduk dan meluruskan kaki, pinggang dan kalau boleh minda juga. Barangkali saya sudah mula tepu. Berada di Dublin bererti sudah 8 hari saya kembara. Kepenatan fizikal dan mungkin juga minda sudah mula menguasai diri.

Namun, semuanya hilang kembali apabila Ainun menunjukkan satu lagi kedai buku yang ditemui sewaktu dalam perjalanan ke apartmennya. Nama kedai buku itu Chapters.

Namanya sahaja sudah membuat saya terpanggil untuk masuk. Apatah lagi buku-buku yang dipamerkan di bahagian tingkapnya... ah, tidak perlulah saya ungkapkan. Hanya pencinta buku yang faham.

Melangkah masuk ke dalamnya benar-benar menjadi penawar kepada segala kesakitan kaki, tubuh badan dan juga anggota-anggota yang lain. Sekali lagi menyabarkan diri dan menahan diri daripada membeli secara impulsif. Esok sesudah subuh (sekitar 5 pagi) sudah mahu ke Lapangan Terbang Dublin untuk pulang ke Tanah Inggeris semula. Beg tidak boleh terlalu berat.

Chapters bangga menamakan dirinya sebagai kedai buku
mandiri (independent) terbesar di Ireland.
sumber foto dan maklumat di sini.


Saya akhirnya membeli The Naive and Sentimental Novelist (Orhan Pamuk) edisi kulit tebal. Ya, saya tahu. Memang ada di Kinokuniya KLCC. Apa salahnya, membeli satu buku penting sambil mengabadikan nama kedai ini pada halaman pertama buku itu kelak.

Sewaktu membayar harga buku, sedang berlangsung acara 'baca naskhah' oleh sekumpulan penulis dan pengamat sastera. Tidak dapat dipastikan siapakah pengarangnya. Kata jurujual, itu diuruskan oleh penerbit buku. Ruang sederhana itu cukup untuk khalayak yang kecil tetapi berkualiti. Masing-masing kelihatan cukup berminat dengan apa yang berlaku, seperti juga kami pada ketika itu. Cuma, kami harus beredar.

Sesi baca naskhah yang sedang berlangsung
kredit foto : Ainun
Ya, betul. Selepas singgah Chapters sudah tidak ada singgahan sampingan di Dublin lagi. Selesai mengurus diri sewaktu di kediaman Ainun, kami keletihan lalu tidur awal. Esok harus bangun awal untuk mendapatkan bas dari O'Connell Street berhampiran The Spire. Bas itu merupakan bas ekspres dari Kota Dublin terus ke Lapangan Terbang Antarabangsa Dublin.

Selamat tinggal Dublin.
Selamat tinggal, Ainun.
Terima kasih atas layanan istimewa untuk seorang musafir yang mencari dirinya. Sabtu, Oktober 15, 2011

Kembara Sastera 25 : Dublin Bhg. 7

Sungai Liffey, Dublin dengan angin dari sungai yang bertiup kencang
Menurut satu daripada sumber bacaan sebelum sampai ke Dublin, jika anda tidak pasti mahu ke mana-mana di Kota Dublin, anda boleh berjalan kaki sepanjang Sungai Liffey yang merentang dan membahagi dua kota ini. Sungai yang merentang di tengah-tengah kota biasanya memberikan suatu pemandangan : sama ada indah, seperti Sungai Liffey, Sungai Seine (Paris), Sungai Rhine (Jerman) dan kebanyakan sungai yang membahagi kota-kota di Eropah; atau tidak berapa indah - seperti Sungai Klang dan beberapa sungai di negara-negara dunia ketiga.

Bercerita tentang sungai Dublin dan United Kingdom sahaja mungkin saya boleh tulis satu artikel bersiri khusus tentang sungai.

Jadi, saya lanjutkan sahaja catatan kembara (yang sudah agak lama gendalanya di blog ini) dengan persinggahan-persinggahan berikutnya di Kota Dublin. Seperti yang pernah saya sebutkan sebelum ini, saya hanya ada satu hari penuh di Dublin (tidak termasuk hari ketibaan pada malam sebelumnya, dan hari pulang pada awal pagi esoknya); tetapi saya dapat singgah ke banyak tempat menarik di sini.

Alhamdulillah, dengan adanya teman kembara yang juga sahabat blogger yang bermukim di sini, Ainun, saya tidak perlulah berjalan sendirian di Sungai Liffey apatah lagi merayau-rayau tanpa tujuan di kota ini. Setelah meninggalkan James Joyce Centre, kami bergerak pula ke lokasi penting dan mesti-singgah (untuk saya): The Chester Beatty Library.

Lokasinya, di seberang Sungai Liffey. Untuk itu, kami harus berjalan ke arah sungai dan mencari jambatan yang berhampiran. Dalam perjalanan ke situ, Ainun menunjukkan suatu tempat yang menarik. Ya, tempat itu membuat saya teruja, tapi sayangnya, kami hanya boleh tengok dari luar dan membaca tulisan-tulisan di luarnya. Tidak mungkin kami dapat masuk ke dalam.

Banyak sekali ungkapan pengarang diabadikan di sini 
Tempat itu dinamakan "Bachelor Inn" dan ada Poet Corner di situ. Tempat ini ialah sebuah pub. Namun, tulisan di bahagian-bahagian dinding pub ini penuh dengan ungkapan dan kata-kata terpilih daripada sasterawan Ireland - yang sebenarnya dikenali sebagai sasterawan dunia kerana, hanya mereka yang tidak pernah membaca karya-karya sastera Inggeris sahaja yang tidak pernah mendengar nama-nama W.B. Yeats, George Bernard Shaw, Oscar Wilde, dan mereka yang diraikan di tempat ini.

Lagi ungkapan pada sisi dinding yang satu lagi
Harus juga kita memahami budaya setempat sebelum kita membuat tanggapan tertentu mengikut kaca mata kita sendiri. Bagi yang tidak biasa dengan budaya di sini, Ireland selain terkenal dengan keindahan alam semula jadi (khususnya di kawasan luar bandar - countryside), Ireland juga terkenal dengan Irish pub dan Guiness (ya, minuman keras itu!)
The Guinness Brewery began life around 250 years ago in Dublin. Nowadays, not only is their beer Ireland's largest export, it's also the largest brewery in the world. It's also brewed in a further 50 countries and has to be one of the best known beers in the world.
(sumber di sini)
Jadi, setiap orang ada sebab tersendiri datang ke Bumi Shamrock ini. Saya dan Ainun, masih lagi mencari ilmu dan buku yang enap di buminya.

Masih belum sampai di Chester Beatty Library, Ainun bawa saya singgah ke kedai buku yang menggelarkan diri mereka The Winding Stair. Seperti ditarik besi berani, saya melangkah masuk mengikuti Ainun.

Pintu masuk kedai buku "The Winding Stair"
"Ini antara kedai kegemaran saya, Kak Nisah," katanya. Wah, testimoni itu menyebabkan langkah saya terus pantas untuk masuk ke dalamnya. Benarlah, bahagian dalamnya yang selesa dan nyaman. Ada bahagian buku sastera, buku kanak-kanak dan pada bahagian yang lebih dalam, ada buku-buku terpakai yang dijual dengan harga rendah lagi istimewa.

Saya hanya mengurut-ngurut dada dan menyabarkan diri. Kalau saya beli dengan banyak, saya harus akur dengan natijah : buku yang banyak = berat. Berat berkadar terus dengan kos! Harga penerbangan RyanAir ke London Stansted esok akan melambung atau saya harus tinggalkan buku-buku itu supaya Ainun kirim melalui pos. Ah, dilema sungguh!

Lalu, saya harus berpuas hati dengan satu buku sahaja: Girl With a Pearl Earring (Tracy Chevalier). Penulis ini ialah graduan MFA dalam bidang penulisan kreatif di University of East Anglia, Norwich - sebuah sekolah penulisan kreatif yang telah melahirkan ramai karyawan, antaranya Tash Aw, Ian McEwan, Kazuo Ishiguro dan Anne Enright. Walaupun belum pernah membaca karya Chevalier sebelum ini, namun saya suka percubaannya untuk menggarap kisah pelukis Belanda Vermeer yang terkenal dengan lukisan "The Girl with the Pearl Earring". Buku ini juga sudah difilemkan. Watak utama (perempuan itu) dipegang oleh Scarlett Johansson.

Bahagian dalam kedai buku yang terasa cozy
Sempat juga berfoto di dalam kedai itu kerana saya sungguh menyenanginya. Pada bahagian hadapan kedai, ada meja dan kerusi untuk mereka yang mahu bersantai-santai dengan kopi dan buku, sama ada sendiri-sendiri atau bersama-sama seorang dua kawan. Sayangnya, saya dan Ainun tidak dapat hendak bersantai-santai di sini.

Kami bergerak lagi untuk mendekatkan jarak yang ada dengan The Chester Beatty Library. Cuaca sudah mula berubah. Pagi yang cerah sampai kepada awal petang yang tidak berapa menjanjikan. Awan semakin banyak berkumpul dan angin semakin kuat bertiup. Saya gagahkan juga berdiri tengah-tengah jambatan yang merintangi Sungai Liffey.

Angin semakin cabar saya supaya berdiri tegak di tengah-tengah jambatan. Dinginnya menggigit-gigit pipi dan kulit wajah. Kedinginan ini membuat saya berfikir banyak kali: bagaimana pula rasanya jika waktu ini ialah musim sejuk? Entah berapa kali saya bertanya pada Ainun, "Betulkah ini musim panas di Dublin?" Kenapa masih tak terasa teriknya matahari? Saya semakin mengakui kebesaran Allah yang Maha Pengatur segala cuaca yang ada di dunia ini!

Dilanjutkan lagi kembara ini sehinggalah sampai ke kawasan Dublin Castle yang menjadi mukadimah kepada The Chester Beatty Library. Ketika ini hujan sudah mula rintik-rintik. Saya sangat bersyukur kerana baju tebal yang menemani saya sepanjang kembara ini ialah baju yang juga kalis hujan. Kawasan laman istana ini mempunyai taman yang luas lagi menghijau . Jika tidak hujan, pasti lebih banyak gambar yang boleh diambil di kawasan laman ini sahaja.

Lalu, saya dan Ainun segera masuk ke bahagian dalam perpustakaan ini untuk mendapatkan teduhan segera daripada hujan. The Chester Beatty Library ini ialah sebahagian daripada kompleks Istana Dublin ini. Masuk ke dalam bahagian pameran perpustakaan ini percuma, seperti yang dinyatakan dalam laman Dublin Castle :Dublin Castle Visitor Facilities
Since its foundation in 1204 Dublin Castle has been at the heart of the history and evolution of the city. Today, spanning an area of over 44,000 square meters (11 acres), the site contains 2 museums, 2 caf├ęs, an international conference centre, 2 gardens, Government Buildings and the State Apartments which are the most important state rooms in the country.
The grounds of the site are free to explore, as is the Chapel Royal, the Chester Beatty Library, the Garda Museum and the Revenue Museum. Access to the State Apartments is by guided tour only and tickets may be purchased from the Apartments in the Upper Castle Yard.
Memasuki perkarangan Dublin Castle menuju Chester Beatty Library
Apa yang menjadi keistimewaan tempat ini? Saya datang ke Dublin untuk melihat sendiri koleksi Sir Alfred Chester Beatty yang suka mengembara dan (juga art collector) mengumpul artifak, serta manuskrip. Beliau telah mewasiatkan supaya koleksinya itu dimanfaatkan umum (wakaf). Lalu, kerajaan Ireland menguruskan koleksinya itu lalu ditubuhkan The Chester Beatty  Library. Bangunannya ada banyak tingkat dan bahagian dan kami mulakan penjelajahan pada bahagian yang paling atas dengan menggunakan lif. Bahagian inilah yang menyimpan manuskrip Al-Quran yang dikatakan tidak dimiliki oleh dunia Timur Tengah atau negara Islam yang lain. Ragam hiasnya indah dan sayangnya, tidak dibenarkan mengambil gambar di sini. Jadi, hanya dapat melihat dan mengabadikannya di dalam diri. Memang koleksi manuskrip Al-Quran inilah yang menjadikan perpustakaan ini terkenal. Bahagian paling atas perpustakaan ini mempamerkan hal-hal berkaitan agama, jadi selain agama Islam, artifak mengenai agama-agama lain turut dipamerkan.

Pada bahagian-bahagian yang lain ada pameran yang sedang berlangsung. Sewaktu saya di situ, pameran Henri Mantisse sedang diadakan. Peribadi, saya tidak mengenali tokoh ini. Jadi, saya hanya dapat menghayati kerja-kerja seninya berdasarkan maklumat yang ada pada bahagian pameran.

Ada Reading Room tetapi dikhususkan untuk penyelidik yang berdaftar. Bahagian inilah yang benar-benar berbentuk perpustakaan. Bahagian yang dibuka pada umum hanyalah bahagian-bahagian yang dipamerkan ini. Lantas, di sini perpustakaan tidaklah hanya menyimpan buku tetapi berfungsi sebagai sebuah muzium. Jika mahu maklumat tambahan, boleh merujuk ke bahagian perpustakaan (tertakluk kepada syarat-syarat, tentunya).

Lantas, pencarian saya jadi lengkap di Dublin. Tempat ini saya tinggalkan setelah membeli beberapa cenderamata yang berupa poskad dan satu dua buku yang dijual di kedai cenderamata. Antara yang sempat saya catatkan di sini ialah buku berjudul "Sufism - Mystical writings of Islam" yang menghimpunkan puisi-puisi sufi dari Arab, Turki dan Parsi (yang diterjemah ke Bahasa Inggeris).

Singgahan ke tempat ini juga eloklah dilengkapkan dengan minum teh atau kopi pilihan di The Silk Road Cafe yang menyediakan hidangan halal kepada pengunjung. Kami melepaskan lelah di sini kerana saya fikir tempat ini ialah destinasi terakhir saya di Dublin.

Secangkir teh, secawan kopi dan hidangan minum petang
sebelum meninggalkan Chester Beatty Library
Rupa-rupanya tidak. Ada dua tempat lagi yang tidak kurang menarik yang saya temui dalam perjalanan pulang ke apartmen Ainun.

Akan saya ceritakan dalam entri yang berikutnya...

Foto terakhir sebelum meninggalkan kawasan Dublin Castle


Related Posts with Thumbnails